Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Κυτταρίτιδα... Η ανεπιθύμητη κολλητσίδα!

Ο κίνδυνος γένους θηλυκού είναι εδώ και απειλεί και το φετινό μας καλοκαίρι! Τι είναι όμως, από πού προέρχεται και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά;

Η Κυτταρίτιδα είναι μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους και νερού σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, κυρίως στους μηρούς, τους γλουτούς, το εσωτερικό των μπράτσων και οπουδήποτε υπάρχουν μεγάλες λιποαποθήκες, και εμφάνιση τελικά της γνωστής υφής φλούδας πορτοκαλιού στην επιδερμίδα.Υπάρχουν τρία είδη κυτταρίτιδας: η συσχετισμένη (κατακράτηση λίπους και νερού), η σκληρή (κατακράτηση λίπους) και η μαλακή (κατακράτηση νερού).  Αυτή η άτακτη συσσώρευση νερού και λίπους οφείλεται σε άφθονους παράγοντες σημαντικότεροι των οποίων μπορεί να είναι η κληρονομικότητα, η κακή διατροφή, η ελλειπής πρόσληψη νερού, η έλλειψη άσκησης, ορμονοθεραπείες οι οποίες προκαλούν κατακράτηση υγρών, οι ορμονικές διαταραχές, η λήψη μεγάλης ποσότητας χλωριούχου νατρίου και πολλοί άλλοι.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι η κυτταρίτιδα είναι καθαρά γυναικείο προνόμιο. Σπανίως εμφανίζεται σε άνδρες, και αν αυτό συμβεί οφείλεται σε σύνδρομα που διαταράσσουν τις ανδρικές ορμόνες.

Οι ορμονικές διαταραχές φαίνεται να αποτελούν το νούμερο ένα παράγοντα που προκαλεί την εμφάνιση κυτταρίτιδας, με πρωταγωνιστές τα οιστρογόνα. Επίσης η ινσουλίνη, η αδρεναλίνη, η νορ-αδρεναλίνη, οι κατεχολαμίνες, οι ορμόνες του θυρεοειδούς και η προλακτίνη προκαλούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το πρόβλημα.

Επιπλέον, η μειωμένη κατανάλωση υγρών και ιδιαίτερα νερού μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Η ποσότητα του νερού πρέπει να είναι επαρκής και ανά 1000 θερμίδες που καταναλώνονται πρέπει να λαμβάνεται τουλάχιστον 1 λίτρο νερού. Το νερό αφενός μεν μειώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας αφετέρου δε αποτοξινώνει τον οργανισμό. Από την άλλη, βοηθητική είναι και η μείωση της κατανάλωσης χλωριούχου νατρίου (μαγειρικό άλας) το οποίο επιδεινώνει την κατακράτηση υγρών.

Παράλληλα θα πρέπει η διατροφή να είναι ισορροπημένη και τα κορεσμένα λιπαρά να λαμβάνονται με φειδώ. Κορεσμένα λιπαρά περιέχουν κατά κύριο λόγο οι ζωϊκές τροφές, το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα βούτυρα κ.α. Σε μεγάλο βαθμό μπορούμε να αντικαταστήσουμε τέτοιου είδους λιπαρά με το ελαιόλαδο και να εντάξουμε τα ψάρια στην διατροφή μας.

Στις περιοχές που εγκαθίσταται η κυτταρίτιδα, λόγω της άτακτης τοποθέτησης του λίπους και του νερού οι παρακείμενοι δερματικοί και υποδόριοι ιστοί δεν αιματώνονται κανονικά και για τον λόγο αυτό εμφανίζεται στην επιδερμίδα η γνωστή σε όλους όψη φλούδας πορτοκαλιού.

Η αποκατάσταση της όψης φλούδας πορτοκαλιού, μπορεί να εξαλειφθεί σταδιακά με συχνή, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, απολέπιση, σχολαστική μάλαξη της πάσχουσας περιοχής και εφαρμογή τοπικά ενός προϊόντος κυτταρίτιδας. Στο εμπόριο υπάρχει πληθώρα τέτοιων προϊόντων. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας, να σας προτείνει το ιδανικό προϊόν για την περίπτωσή σας. Προϊόντα που λαμβάνονται από το στόμα συνήθως λειτουργούν ως αποτοξινωτικά και διουρητικά και στόχο έχουν τη μείωση των τοξινών και της τοπικής συσσώρευσης νερού και κατ' επέκταση της κυτταρίτιδας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου