Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Τεστ εγκυμοσύνης σπιτιού! Πόσο έγκυος είσαι τελικά; Μύθοι και αλήθειες



Κλασικά ερωτήματα που γυροφέρνουν στο μυαλό κάθε γυναίκας που κρατά στα χέρια της ένα τεστ εγκυμοσύνης… Αρνητικό, θετικό, άκυρο! Είμαι έγκυος τελικά; Πολύ ή λίγο; Όταν το τεστ δείξει αρνητικό είναι σίγουρο ότι δεν είμαι έγκυος; 

  1. Όταν το τεστ βγει αρνητικό υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι όντως έτσι τα πράγματα. Από την άλλη με μια καθυστερημένη σύλληψη, η χοριακή γοναδοτροπίνη που μετρά το τεστ είναι δυνατόν να μην έχει φθάσει στα όρια εκείνα που μετρά το τεστ και επομένως να δείξει ψευδώς αρνητικό. Αν λοιπόν πιστεύετε ότι είστε έγκυος είτε επαναλάβετε σε μερικές ημέρες, είτε τρέξτε στο κοντινότερο μικροβιολογικό εργαστήριο και ζητείστε αιματολογική εξέταση χοριακής γοναδοτροπίνης. Μόνο έτσι θα είστε 100% σίγουρη. 
  2. Όταν το τεστ δείξει θετικό είναι σίγουρο ότι είμαι έγκυος; Αν το τεστ δείξει θετικό κατά πάσαν πιθανότητα είστε έγκυος. Υπάρχουν ελάχιστες παθήσεις που μπορούν να ανεβάσουν τη χοριακή γοναδοτροπίνη αλλά μιλώντας πάντα με τις πιθανότητες κατά ένα μεγάλο ποσοστό είστε έγκυος. 
  3. Όταν η ένδειξη που δηλώνει εγκυμοσύνη είναι αχνή, είμαι ή δεν είμαι έγκυος; Είστε! Σε αυτή την περίπτωση η ορμόνη που εκκρίνεται με την εγκυμοσύνη είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Σε αυτή την περίπτωση κάντε λίγο υπομονή! Θα είστε πολύ έγκυος σε λίγες ημέρες! 
  4. Όταν το τεστ δείξει άκυρο σημαίνει ότι δεν είμαι έγκυος; Όταν το τεστ δείξει άκυρο σημαίνει ότι δεν έγινε σωστά. Είτε δεν εφαρμόστηκε επαρκής ποσότητα ούρων στη υποδοχή, είτε βράχηκε το παράθυρο ενδείξεων. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν είστε ή όχι έγκυος. Απλά πρέπει να επαναλάβετε την εξέταση. 


Άρθρο απο: Μαρία Παντελίδου, Φαρμακοποιό


Διαβάστε περισσότερα στο OpsiNews: Τεστ εγκυμοσύνης σπιτιού! Πόσο έγκυος είσαι τελικά; Μύθοι και αλήθειες http://www.opsinews.com/?p=10428

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Μυστικά για να στεγνώσετε εύκολα και γρήγορα το μανό στα νύχια σας


Πόσες αλήθεια φορές κάνατε το μανικιούρ σας και εκείνη ακριβώς τη στιγμή θυμηθήκατε πως πρέπει να συγυρίσετε κάτι στο σπίτι, να πάτε τουαλέτα, να ξύσετε τη μύτη σας ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο και τελικά να διαπιστώσετε πως καταστρέψατε το μανικιούρ που με τόσο κόπο ολοκληρώσατε. Εδώ θα βρείτε 3 μυστικά που μπορούν να σας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη…

  1. Προμηθευτείτε top coat ή σταγόνες γρήγορου στεγνώματος. Στο εμπόριο κυκλοφορούν προϊόντα γρήγορου στεγνώματος. Αντί του κανονικού top coat μπορείτε να αγοράσετε ένα που στεγνώνει γρήγορα ή να αγοράσετε τις σταγόνες που παρασύρουν τους διαλύτες του μανό στεγνώνοντας σε μερικά μόνο δευτερόλεπτα. 
  2. Βυθίστε τα νύχια σας σε χλιαρό νερό. Το χλιαρό νερό θα κάνει τα νύχια σας να στεγνώσουν σε πολύ λίγο. Όταν θα τα βγάλετε όμως αφήστε τα για λίγο για να επαναφέρει τη θερμοκρασία του το μανό. Χρησιμοποιείστε λαδάκι. Το λάδι μπορεί να είναι είτε ένα εξειδικευμένο λάδι για τα πετσάκια είτε λάδι από το ράφι της κουζίνας μας. Όποιο και να είναι θα παρασύρει τους διαλύτες του μανό και θα το στεγνώσει σε πολύ λίγο. Επίσης θα παρέχει τις απαραίτητες βιταμίνες για το δέρμα γύρω από το νύχι.  

Διαβάστε περισσότερα στο OpsiNews: Μυστικά για να στεγνώσετε εύκολα και γρήγορα το μανό στα νύχια σας http://www.opsinews.com/?p=10149

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Στέβια! Πιο γλυκιά κι από ζάχαρη!



Στέβια! Τσίχλες με στέβια, αναψυκτικά με στέβια, συνταγές για γλυκά με στέβια! Η γλυκαντική ουσία που υποκαθιστά απόλυτα τη ζάχαρη χωρίς να μας επιβαρύνει με επιπλέον θερμίδες. 
Η στέβια προέρχεται απο το φυτό Stevia Rebaudiana Bertoni, ένα μικρό θάμνο της Λατινικής Αμερικής ο οποίος πλέον καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου, από την Κίνα μέχρι και την Θεσσαλία και τη Μακεδονία όπου αναπτύσσονται πειραματικές καλλιέργειες. Η γλυκιά γεύση των φύλλων της είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους αυτόχθονες της Ν. Αμερικής που τη χρησιμοποιούν ως φυσικό γλυκαντικό. Για αιώνες, η φυλή Γκουαρανί της Παραγουάης χρησιμοποιούσε τη στέβια, την οποία καλούσε ka’a he’e («γλυκό βότανο») ως γλυκαντικό σε ροφήματα (verba mate) και φαρμακευτικά τσάγια ή για να θεραπεύσουν, όπως πίστευαν, την καούρα και άλλες ασθένειες.
Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη, που την καθιστούν 60-80 φορές γλυκύτερη από την κοινή ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν της, που εξάγεται με τη μέθοδο της εκχύλισης, είναι έως και 300 φορές γλυκύτερο. Η ανάγκη για χαμηλής θερμιδικής αξίας γλυκαντικά στον δυτικό κόσμο οδήγησε σε μεγαλύτερη διερεύνηση αυτού του γλυκαντικού. 1 κουταλάκι του τσαγιού τυποποιημένο εκχύλισμα στέβιας έχει την ίδια γλυκαντική ικανότητα με περίπου 1 φλιτζάνι ζάχαρη! Ενώ όμως η ζάχαρη περιέχει υδατάνθρακες και αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, η στέβια δεν περιέχει κανενός είδους θερμιδογόνο συστατικό, επομένως δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες, σε οποιαδήποτε ποσότητα κατανάλωσης. Συνεπώς, αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για τα άτομα που τρώνε πολλή ζάχαρη, προσέχουν τη σιλουέτα τους ή πρέπει να ελέγχουν την πρόσληψη σακχάρων και θερμίδων, π.χ. διαβητικοί και παχύσαρκοι.

Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Ήδη η χρήση της στέβια ως γλυκαντικού έχει εισαχθεί στην βιομηχανία αναψυκτικών, ενώ κυκλοφορεί ευρέως ως κρυσταλλικό υποκατάστατο της ζάχαρης. Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί πληθώρα συνταγών για γλυκά με στέβια, ηδύποτα διαιτητικά τρόφιμα, τρόφιμα για διαβητικούς και ειδικά προϊόντα διατροφής. Η ικανότητα της να μην αλλοιώνεται χημικά και γευστικά σε θερμοκρασίες μέχρι 200οC αποτελεί ένα ακόμα πλεονέκτημα της σε σχέση με άλλες γλυκαντικές ουσίες οι οποίες αλλάζουν γεύση ή σύσταση σε ζεστά ροφήματα ή γλυκίσματα που πρέπει να ψηθούν.

Η στέβια στην υγεία

Πολλές ευεργετικές ικανότητες αποδίδονται στη στέβια, όπως για παράδειγμα ότι έχει αντιυπερτασική, αντιβακτηριδιακή, αντιοξειδωτική, καρδιοτονωτική, αντιγηραντική, αδυνατιστική, χωνευτική και επουλωτική για το δέρμα δράση. Πέραν όμως από την προστασία που παρέχει ως γλυκαντικό, καμμία άλλη δράση της δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά και ως εκ τούτου όλα τα πιο πάνω αποτελούν αβάσιμες ιδιότητες. Παρόλα αυτά φαίνεται πως τα φύλλα του φυτού περιέχουν πέραν από τους γλυκοσίδες, πολλά μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία (χρώμιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο), βιταμίνες Β (κυρίως νιασίνη) και φυτοθρεπτικά όπως η χλωροφύλλη και οι φυτικές στερόλες, συστατικά τα οποία εν δυνάμει θα μπορούσαν να προσδώσουν στη στέβια κάποιες ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητες. Τα μέχρι τώρα απολύτως σίγουρα είναι ότι, αντίθετα με τη ζάχαρη, δεν ευνοεί ούτε τη δημιουργία τερηδόνας ούτε την ανάπτυξη του μύκητα Candida Albicans.
Βοηθάει στο αδυνάτισμα;
Η στέβια είναι η μόνη φυσική γλυκαντική ουσία με μηδέν θερμίδες, μηδέν υδατάνθρακες, μηδέν γλυκαιμικό δείκτη (G.I.) και μηδέν γλυκαιμικό φορτίο (G.L.). Επομένως, όταν χρησιμοποιείται αντί της κοινής ζάχαρης ή άλλων επίσης θερμιδογόνων γλυκαντικών υλών (π.χ. φρουκτόζη, μέλι, σιρόπι αγαύης κ.ά.), περιορίζει την ενεργειακή πρόσληψη και έτσι συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια ελέγχου των περιττών κιλών. Πρέπει, όμως, να γίνει απολύτως κατανοητό ότι η στέβια αποτελεί απλώς και μόνο βοήθημα περιορισμού των θερμίδων από πηγές σακχάρων και όχι κάποια ουσία που αδυνατίζει χωρίς να προσέχουμε γενικότερα τη διατροφή μας. 
Είναι κατάλληλη για τους διαβητικούς;
Διάφορες προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα από τους διαβητικούς αντί της ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών υλών, γιατί μεταβολίζεται στον οργανισμό, χωρίς να επηρεάζει ιδιαίτερα το σάκχαρο του αίματος και χωρίς να απαιτεί την παραγωγή ινσουλίνης. Εντούτοις, επειδή είναι άγνωστο το εάν βελτιώνει μακροπρόθεσμα το γλυκαιμικό έλεγχο, τα διαβητικά άτομα θα πρέπει να συμβουλεύονται οπωσδήποτε το γιατρό τους πριν αποφασίσουν να την εντάξουν συστηματικά στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Είναι ασφαλής; 

Γενικά, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει δώσει στη στέβια το χαρακτηρισμό GRAS («γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής»), ενώ η EFSA έχει γνωμοδοτήσει δηλώνοντας ότι «δεν είναι καρκινογόνος, δεν είναι τοξική και δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη αναπαραγωγή». Από τη στιγμή, λοιπόν, που είναι εγκεκριμένη από διεθνείς οργανισμούς, δεν υπάρχει κατά τεκμήριο λόγος να αμφισβητούμε την ασφάλειά της.

Να τη δοκιμάσω;

Αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, τότε η στέβια αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση, εφόσον κάνετε μετρημένη κατανάλωσή της κι όχι κατάχρηση. Επειδή όμως το μεγαλύτερο μέρος της προσλαμβανόμενης ζάχαρης προέρχεται από τις «κρυφές πηγές» της, κυρίως τα βιομηχανοποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, δεν δικαιολογείται κανενός είδους εφησυχασμός, είναι δηλαδή αναγκαίο να συνεχίσετε να είστε προσεκτικοί στις διατροφικές επιλογές σας. Το ίδιο ισχύει κι όταν αγοράζετε τυποποιημένα προϊόντα που περιέχουν ως γλυκαντική ύλη τη στέβια, π.χ. επιδόρπια, μαρμελάδες, γκοφρέτες: πρέπει να μελετάτε προσεκτικά την ετικέτα και να βεβαιώνεστε ότι όντως έχουν λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με το κανονικό προϊόν και ότι δεν περιέχουν επιπλέον λιπαρά ή επιπρόσθετα σάκχαρα. 
Τι άλλο πρέπει να προσέχω;
Για χρήση ως γλυκαντική ύλη η στέβια διατίθεται συσκευασμένη σε μορφή σκόνης, σε σταγόνες ή σε δισκία από τα περισσότερα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Ανάλογα με την προέλευση, τη μορφή, την ποιότητα, την καθαρότητα και την τυποποίηση των γλυκαντικών της συστατικών, κάθε εμπορικό προϊόν στέβιας μπορεί να έχει διαφορετικό συνιστώμενο τρόπο κατανάλωσης, διαφορετική συμπεριφορά στις υψηλές θερμοκρασίες και να προσδίδει διαφορετικού βαθμού γλυκύτητα συγκριτικά με τη ζάχαρη. Οπότε λαμβάνετε πάντα υπόψη σας τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Πώς θα τη χρησιμοποιήσω;
Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως γλυκαντικό σε καφέ, τσάι, αφεψήματα και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα, κρύο ή ζεστό, αλλά και για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη σε συνταγές παρασκευής ηδύποτων (π.χ. λικέρ), γλυκών (π.χ. μαρμελάδων, κέικ), φαγητών ή σαλτσών, συνήθως αφού τη διαλύσετε πρώτα σε λίγο νερό, ώστε να ελέγξετε εκ των προτέρων την έντονη γλυκύτητά της. Μπορείτε, επίσης, να την καλλιεργήσετε σε μικρές γλάστρες και να χρησιμοποιείτε τα φύλλα της φρέσκα ή αποξηραμένα σε σαλάτες ή αλεσμένα σε ροφήματα και γλυκίσματα.
Είναι ασφαλής;
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει δώσει στη στέβια το χαρακτηρισμό GRAS («γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής»), ενώ η EFSA έχει γνωμοδοτήσει δηλώνοντας ότι «δεν είναι καρκινογόνος, δεν είναι τοξική και δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη αναπαραγωγή». Από τη στιγμή, λοιπόν, που είναι εγκεκριμένη από διεθνείς οργανισμούς, δεν υπάρχει κατά τεκμήριο λόγος να αμφισβητούμε την ασφάλειά της.