Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Νόσος του Crohn - η νόσος του Δυτικού κόσμου

Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος η οποία πλήττει το γαστρεντερικό σύστημα. Οι ομοιότητες της με την ελκώδη κολίτιδα είναι πολλές και κατόπιν τούτου ο διαχωρισμός των δύο αυτών νόσων ήταν δύσκολος για πολλά χρόνια, ο δε διαχωρισμός τους έγινε τα τελευταία χρόνια. Η νόσος του Crohn χαρακτηρίζεται από πολυεστιακές εξελκώσεις που μπορεί να εμφανιστούν από την στοματική κοιλότητα μέχρι και το ορθό έντερο και οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε συρίγγια, σε αντίθεση με την ελκώδη κολίτιδα η οποία ξεκινά από μονοεστικές εξελκώσεις στον πεπτικό σωλήνα που εξελίσσονται γύρω από την κεντρική εστία.

Και στις δύο νόσους η εξέλιξη καθορίζεται από πολλούς παράγοντες - οι περισσότεροι από τους οποίους είναι αδιερεύνητοι για την ώρα- με κυρίαρχους την διατροφή, το άγχος, την κληρονομικότητα και την ιδιοσυγκρασία του πάσχοντος οργανισμού. Παρόλα αυτά επιδημιολογικές μελέτες ενώ μπορούν να συσχετίσουν κάποιους παράγοντες με την εμφάνιση ή την εξέλιξη της νόσου δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτή την σχέση.

Ως αυτοάνοσο νόσημα, (το ανοσοποιητικό σύστημα του πάσχοντος αναγνωρίζει τον γαστρεντερικό σωλήνα του ως ξένο και επιτίθεται παράγοντας αντισώματα)  η νόσος του Сrohn εμφανίζεται κυρίως σε νεαρές ηλικίες, εφηβικές και μετεφηβικές χωρίς βέβαια να αποκλείονται και περιστατικά που μπορούν να εμφανίσουν τα συμπτώματα και μεταγενέστερα. Οι πάσχοντες εμφανίζουν κοιλιακό πόνο, διαρροϊκές κενώσεις, συχνότατα αιματικές με παρουσία βλέννας. Συνήθως είναι άτομα αδύνατα, και είναι πιθανόν να εμφανίσουν αβιταμίνωση λόγω της περιορισμένης απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τον πεπτικό σωλήνα. Όταν η νόσος βρίσκεται σε παροξυσμό, είναι δυνατόν να εμφανιστούν δερματικά εξανθήματα και οίδημα στις αρθρώσεις. Το κάπνισμα βάσει μελετών μπορεί να αυξήσει κατά 20% περίπου την εμφάνιση των κρίσεων και τα αντισυλληπτικά χάπια είναι δυνατόν να αυξήσουν ή να διεγείρουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων σε άτομα διαγνωσμένα με νόσο του Сrohn ή άτομα με προδιάθεση στην νόσο.

Η διάγνωση γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις και με κωλονοσκόπηση. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται καινούριες μέθοδοι με ραδιολογικά τεστ και πυρηνικά τεστ.

Θεραπεία της νόσου με την έννοια της πλήρους αποκατάστασης του ασθενούς δεν υπάρχει. Αυτό όμως που μπορεί να γίνει είναι ένα νανούρισμα των εξάρσεων που εμφανίζει η νόσος με αποτέλεσμα την μείωση της συχνότητας της εμφάνισης της φλεγμονής και συνεπώς των συμπτωμάτων. Αυτό γίνεται με χρήση αμινοσαλικυλικών (μεσαλαζίνης, ενός φαρμάκου με αντιφλεγμονώδη δράση, το οποίο λαμβάνεται είτε από το στόμα είτε ως υπόθετο) ή κορτικοστεροϊδών. Η άλλη επιλογή είναι η χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων όπως για παράδειγμα αζαθειοπρίνης, έτσι ώστε να αναχαιτιστεί η επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στο έντερο. Άλλη εναλλακτική η οποία λαμβάνει τα τελευταία χρόνια χώρα στην αντιμετώπιση της νόσου είναι η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, μια κατηγορία ενέσιμων "φαρμάκων" η οποία δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα διαδεδομένη λόγω του υψηλού τους κόστους.

Παρόλα αυτά σε πρωταρχικό στάδιο ένα άτομο στο οποίο γίνεται διάγνωση για νόσο του Сrohn, πρέπει να ελέγξει την διατροφή του, να παρατηρήσει ποιες τροφές είναι αυτές που διεγείρουν τη νόσο. Γι' αυτό τον λόγο είναι χρήσιμο να κρατά διατροφικό ημερολόγιο. Η συχνότητα της εμφάνισης φλεγμονής θα καθορίζει την συχνότητα της εξέτασης αλλά ένα άτομο με νόσο του Сrohn πρέπει να ελέγχει την κατάσταση του εντέρου του με κωλονοσκόπηση μία φορά τουλάχιστον τον χρόνο.

Η νόσος του Сrohn είναι μια νόσος που επιδημιολογικά φαίνεται να εμφανίζεται κυρίως σε ανεπτυγμένες χώρες γι' αυτό και χαρακτηρίζεται ως νόσος του Δυτικού κόσμου, είναι μια δύσκολη νόσος με συμπτωματολογία τέτοια που περιορίζει τον πάσχοντα κοινωνικά και ψυχολογικά και η γνώση είναι απαραίτητη για τον περιορισμό των συμπτωμάτων της  και την θετική πρόγνωση της.

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Η φρίκη της ανόδου!


Γιορτές και οι πειρασμοί πολλοί. Κι ενώ ορκίστηκες χίλιες φορές στον εαυτό σου ότι δεν θα ξεφύγεις από το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείς ή τουλάχιστον δεν θα ξεφύγεις πολύ από το πρόγραμμά σου, οι εξόδοι, τα γλυκά, και τα άπειρα χριστουγεννιάτικα εδέσματα προκαλούν τις αντοχές σου. Και τελικά ενδίδεις!

Η πραγματικότητα είναι ό,τι είναι δύσκολο να αντισταθεί ο οποιοσδήποτε σε όλους τους χριστουγεννιάτικους πειρασμούς. Το μόνο που ίσως μπορούμε να κάνουμε είναι να μην παρεκκλίνουμε σημαντικά από το διαιτολόγιο μας. Κι αυτό σημαίνει πως αφενώς μεν, ποσοτικά δεν είναι απαραίτητο να παρεκκλίνουμε από τις συνήθεις μας ποσότητες αφετέρου δε, η σύσταση των γευμάτων μας καλό θα είναι να προσεγγίζει αυτή του διαιτολογίου μας. Από την άλλη, η άσκηση καλό θα είναι να συνεχιστεί και τις μέρες των εορτών.

Αν παρόλα αυτά, ενδώσουμε, τότε μπορούμε στις παρεκκλίσεις μας τις πλούσιες σε λιπαρά, υπό προυποθέσεις υπό προϋποθέσεις και μόνο να χρησιμοποιήσουμε κάποιο σκεύασμα με ορλιστάτη. Η ουσία αυτή αποκλείει κατά 25-30% την απορρόφηση των λιπαρών από το έντερο και κατ' επέκταση την εναπόθεση του λίπους στις λιποαποθήκες. Για να μπορεί κάποιος να λάβει ορλιστάτη πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να έχει δείκτη μάζας μεγαλύτερο ή ίσο του 28. Ο δείκτης μάζας υπολογίζεται αν διαιρέσουμε το βάρος μας με το τετράγωνο του ύψους μας. Αν λαμβάνουμε άλλα φάρμακα πρέπει να ζητήσουμε την συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού μας και βέβαια πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ορλιστάτη είναι φάρμακο και ως φάρμακο πρέπει να την χειριζόμαστε. Μια από τις πιο συνήθεις παρενέργειες της ορλιστάτης είναι η στεατόρροια ή με απλά λόγια η αποβολή λίπους από το γαστρεντερικό σύστημα πράγμα που δυσχεραίνει τη χρήση της.

Οι λιποδιαλύτες και τα σκευάσματα που λειτουργούν στην αποτοξίνωση του ήπατος και του οργανισμού γενικότερα δεν μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα αλλά παρόλα αυτά είναι προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ευχέρια για την απώλεια βάρους.

Το CLA ή αλλιώς λινολεϊκό οξύ, είναι μια ουσία η οποία απαντάται στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα που λαμβάνονται από τα θηλαστικά. Το λινολεϊκό οξύ, είναι γενικά γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, για την προστατευτική του δράση στα καρδιακά νοσήματα και για την αντιφλεγμονώδη δράση του. Τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 30 μελέτες έχουν γίνει και διερευνούν την δράση του λινολεϊκού οξέος στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Μέσα από τις μελέτες αυτές φαίνεται πως μειώνουν το σωματικό βάρος και αυξάνουν την μυϊκή μάζα ιδιαίτερα σε άτομα που γυμνάζονται.


Όλα βέβαια τα πιο πάνω σκευάσματα πρέπει να θεωρούνται συμπληρώματα και μόνο μιας ισορροπημένης διατροφής και άσκησης. Η νέα χρονιά είναι μια νέα αρχή και μια καλή ευκαιρία να θέσουμε καινούριους στόχους και βάσεις στην διατροφή μας.  Όλα επιτρέπονται, φτάνει να είναι μέσα σε λογικά πλαίσια και όλα απαγορεύονται, όταν ξεφύγουν από τα πλαίσια της λογικής. Το πιο συχνό πρόβλημα στην διατροφή μας είναι η ανεπαρκής κατανάλωση νερού η οποία δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 2 λίτρα ημερησίως. Πέραν από το γεγονός ότι το σώμα μας αποτελείται κατα τα 3/4 περίπου από νερό, το πολύτιμο αυτό συστατικό μας, βοηθά στην καλή λειτουργία των κυττάρων, του πεπτικού μας συστήματος, και στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού. 

Η ημερήσια διατροφή μας πρέπει να αποτελείται από πέντε τουλάχιστον, μικρά γεύματα συμπεριλαμβανομένου και του πρωϊνού το οποίο είναι και το γεύμα κλειδί στην έναρξη των καύσεων. Ο οργανισμός μας δεν πρέπει να φθάσει σε σημείο να μας ζητήσει τροφή, δεν πρέπει να πεινάσουμε. Ο μεταβολισμός πρέπει να παραμένει σε εγρήγορση. Ένα φρούτο μπορεί να μας καλύψει διατροφικά ανάμεσα στα κύρια γεύματα μας. Δεν πρέπει να παραλείπουμε γεύματα με την δικαιολογία ότι θα δειπνήσουμε το βράδυ. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανταλλάξουμε το βραδυνό με το μεσημεριανό.

Η καλή μάσηση του φαγητού αποτελεί σημαντικότατο κομμάτι της σωστής διατροφής. Μασάμε αργά και αρκετές φορές πριν καταπιούμε το φαγητό μας γιατί η πέψη των τροφών ξεκινάει από το στόμα.

Τα κύρια μας γεύματα πρέπει να συνοδεύονται με λαχανικά είτε ως σαλάτα είτε ως ψητά λαχανικά είτε ως χόρτα. Πέραν από το ότι οι φυτικές ίνες διογκώνονται στο στομάχι και μας δίνουν πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού έχουν μηδενικό λίπος και επιπλέον "παρασύρουν" μέρος του λίπους που λαμβάνουμε με το γεύμα μας έτσι αυτό δεν αφομοιώνεται. 

Τέλος, συνιστάται να περιοριστούμε σ' ένα μικρό γλυκό την εβδομάδα, και να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση αλκοόλ και τα αναψυκτικών, καθώς όλα αυτά είναι φορείς θερμίδων. Στην υγειά μας λοιπόν, με σύνεση και χωρίς την υστερία της φρίκης της ανόδου!!!



Χρόνια Πολλά και Θερμές Ευχές για ένα έτος γεμάτο με Υγεία και Ομορφιά