Ζέστη, ιδρώτας και υγρασία! Η χαρά του μύκητα, όπως συνηθίζω να λέω. Με όλα τα όμορφα που φέρνει το καλοκαίρι, φέρνει και δυο-τρία κακά. Ένα από αυτά και οι κολπικές μυκητιάσεις. Η μυκητίαση του κόλπου προκαλείται από μύκητες κυρίως του γένους monilia και candida. Οι μύκητες monilia είναι κάτοικοι του γυναικείου κόλπου ούτως ή άλλως. Φυσιολογικά, ο γυναικείος κόλπος αποικίζεται όπως λέμε από καλά «μικρόβια» – τους γαλακτοβάκιλους- και κάποια κακά μικρόβια, τα οποία όμως δεν είναι παθογόνα δεδομένης της βιολογικής ισορροπίας που διατηρείται εξαιτίας των καλών γαλακτοβάκιλων. Το ποσοστό των μυκήτων σε αυτή τη βιολογική ισορροπία δεν ξεπερνά το ποσοστό του 2%. Όταν για κάποιο λόγο (συχνή χρήση ενδοκολπικών αντισηπτικών, λήψη αντιβιωτικών, σακχαρώδης διαβήτης, λήψη συνθετικής προγεστερόνης π.χ με αντισυλληπτικό χάπι και αλλαγή των φυσιολογικών συνθηκών που επικρατούν στην ευαίσθητη περιοχή) διαταραχθεί αυτή η βιολογική ισορροπία τότε δίνεται έδαφος σε αυτούς τους μη παθογόνους μέχρι εκείνη τη στιγμή μικροοργανισμούς να υπεραναπτυχθούν και να προκαλέσουν προβλήματα.
Συνήθως η κολπική μυκητίαση, εκδηλώνεται, με έντονη φαγούρα και κνησμό, έκκριση πηκτών γαλακτόχρωμων άοσμων συνήθως κολπικών υγρών και μπορεί να επεκταθεί και στην γύρω περιοχή. Αν και δεν ανήκει στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η μυκητίαση, είναι δυνατόν να μεταφερθεί από τον ένα σύντροφο στον άλλο με τη σεξουαλική επαφή. Στον άνδρα, η μόλυνση εντοπίζεται με έντονη φαγούρα στη βάλανο, και πιθανώς και κάποια μικρά επιφανειακά έλκη στο πέος του, το όσχεο, την περιοχή των γεννητικών οργάνων και στην κάτω πλευρά των μηρών.
Η θεραπεία της κολπικής μυκητίασης γίνεται συνήθως με συνδυασμό κολπικών υπόθετων ή κολπικής κρέμας, με χάπι ή κρέμας εξωτερικής χρήσης και συνήθως το σχήμα είναι διπλό και αφορά και τους δύο συντρόφους. Η θεραπεία μπορεί να κρατήσει από μερικές ημέρες έως και εβδομάδες και πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την αποτελεσματική εξάλειψη του προβλήματος.
Για να περιορίσετε τους καλοκαιρινούς μήνες την εμφάνιση των μυκήτων στην ευαίσθητη περιοχή, προσπαθείστε να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα, αποφύγετε τα σερβιετάκια καθημερινής χρήσης και όταν πηγαίνετε για μπάνια, αλλάζετε με την πρώτη ευκαιρία το βρεγμένο σας μαγιό με ένα στεγνό. Επίσης, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ενδοκολπικά αντισηπτικά. Για κολπικές πλύσεις προτιμήστε κρύο αφέψημα από χαμομήλι, το οποίο είναι ήπιο αντισηπτικό και δεν προκαλεί σημαντική αλλαγή στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου.
Μαρία Παντελίδου
Φαρμακοποιός
Πηγη: www.opsinews.com