Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Πέφτουν τα μαλλιά μου! Αλωπεκία, τι είναι και που οφείλεται!

Φυσιολογικά το τριχωτό της κεφαλής μας έχει 100 000 με 150 000 τρίχες, αριθμός ο οποίος είναι γραμμένος στο DNA μας. Η τρίχα, πρακτικά περνάει από 3 φάσεις, την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή. Η τελευταία φάση κρατάει 2-4 μήνες και αφορά την απόπτωση των τριχών. Φυσιολογικά, ο μέσος άνθρωπος χάνει ημερησίως 25-60 τρίχες και αναγεννά αριθμό ίδιο με αυτόν που χάνει με αποτέλεσμα ο αριθμός των τριχών να παραμένει ίδιος περίπου.

Η τριχόπτωση συνήθως είναι παροδική και γίνεται πιο έντονη στις περιόδους αλλαγής του καιρού (άνοιξη και φθινόπωρο). Βέβαια με το πέρασμα των χρόνων και το γήρας ο αριθμός των τριχών σταδιακά μειώνεται. Η αλωπεκία μπορεί να είναι οξεία ή χρονία και μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα (ανδρογενετική αλωπεκία), σε ψυχολογικό σοκ, σε αλλαγή του ορμονικού μας προφίλ, σε τοκετό, στην απώλεια βάρους, σε έλλειψη ορισμένων μετάλλων και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό, σε ορισμένες ασθένειες καθώς και ορισμένα φάρμακα.

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η μορφή που χρήζει μεγαλύτερου ενδιαφέροντος. Η λέπτυνση των τριχών ξεκινά απο τα 12 εως και τα 40 χρόνια τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, και έχει κληρονομικό και πολυγονιδιακό υπόβαθρο. Αξιολογείται από δερματολόγο με βάση τη μείωση της κάλυψης του τριχωτού της κεφαλής.

Για τη θεραπεία της αλωπεκίας ακολουθείται συνήθως τοπική εφαρμογή σκευασμάτων που διεγείρουν την ανάπτυξη της τρίχας και που ταυτόχρονα αναχαιτίζουν την περαιτέρω απώλεια, σε συνδυασμό με πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής. Ταυτόχρονα προτείνεται η χρήση κατάλληλου σαμπουάν και δίδεται παράλληλη θεραπεία της σμηγματόρροιας και της ξηρής ή λιπαρής πιτυρίασης που αποτελούν αιτίες τριχόπτωσης. Η θεραπεία διαρκεί περίπου 6 μήνες με 1 χρόνο και ο γιατρός θα προτείνει λύσεις για τη διατήρηση του αποτελέσματος.

Το συχνό λούσιμο είναι μύθος ότι επιδεινώνει την τριχόπτωση, και επειδή η αλωπεκία εμπίπτει στο κομμάτι και της αισθητικής ιατρικής, βάση δίνεται στη ψυχολογία του ασθενούς. Οι βαφές, η περμανάντ, και τα προϊόντα styling είναι δυνατόν να βελτιώσουν την εικόνα του πάσχοντος χωρίς να επιβαρύνουν την τριχόπτωση, επομένως και προτείνονται. Αυτό που επηρεάζει αρνητικά είναι το βούρτσισμα και το στέγνωμα με σεσουάρ σε υψηλές θερμοκρασίες οπότε και πρέπει να αποφεύγεται.
Για οποιανδήποτε πληροφορία απευθυνθείτε στον γιατρό σας ή στον φαρμακοποιό σας, και να θυμάστε πως για την αλωπεκία θαυματουργές θεραπείες δεν υπάρχουν.